ការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី ក្នុងចំណីអាហារទំនងជាថយចុះ
ការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី ក្នុងចំណីអាហារក្នុងផលិតផលចំណីអាហារ ទំនងជាថយចុះដោយសារ
ការយល់ដឹងរបស់ប្រជាពលរដ្ឋកាន់តែប្រសើរទ្បើង។
លោកគីម មាសសុខសីហា អគ្គនាយករងនៃអគ្គ
នាយកដ្ឋានកាំកុងត្រូល ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម បាន
ថ្លែងឲ្យដឹងនៅ ព្រឹកថ្ងៃទី៦ មិថុនា នេះថា តាម
ការចុះស្រាវជ្រាវ នៅលើទីផ្សារ យើងនៅតែសង្កេត
ឃើញថា ការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីនៅតែបន្តមាន
ទៅលើចំណីអាហារស្រស់ ដូចជាពពួកគ្រឿងសមុទ្រ
ប្រហិត ស្កត្នោត និងផលិតផលចំណីអាហារស្រស់
ដទៃទៀត។ លោកបន្តថា ទោះជាយ៉ាងណាអត្រា
ប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី លើផលិតផលចំណីអាហារមានការថយចុះបើធៀបនឹងកាលពី៥ឆ្នាំមុន។
លោកបន្តថា ពួកជនខិលខូច នៅតែបន្តប្រើប្រាស់ដូចជាកាលពីពេលថ្មីៗនេះក្រុមសមត្ថកិច្ចជំនាញ
បានរកឃើញមានការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីហាមឃាត់ ទៅលើគ្រឿងសមុទ្រ ដែលដាក់លក់នៅ
តាមបណ្តោយផ្លូវ
លេខ២៧១ ម្តុំត្រទ្បោកបែក ក្រុងភ្នំពេញ។ លោកបន្តថា ជាវិធានការណ៍គឺប្រសិនជាសមត្ថកិច្ចរក
ឃើញចំណីអាហារណាមានដាក់សារធាតុហាមឃាត់ ដែលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព គឺយើងនឹងដកហូត
និងកសាងសំណុំរឿងទៅតុលាការជាក់ស្តែងកាលពីឆ្នាំមុនយើង បានកសាងបញ្ចូន អ្នកប្រើប្រាស់
សារធាតុហាមឃាត់
ចំនួន៣០ ទៅ៤០ករណីទៅតុលាការ។លោក ចាន់ បូរិន អគ្គនាយកវិទ្យាស្ថានស្តង់ដាជាតិកម្ពុជា
បានថ្លែងឲ្យដឹងកាលពីសប្តាហ៍មុនថា ផលិតផលដែលផលិតដោយសហគ្រាសខ្នាតតូច និងមធ្យម
នៅកម្ពុជា ដែលដាក់លក់ និងចរាចរលើទីផ្សារប្រមាណ
២០ភាគរយប៉ុណ្ណោះ មានបិទស្លាក សម្គាល់ផលិតផលមានគុណភាព និងសុវត្ថិភាពប្រើប្រាស់
របស់វិទ្យាស្ថានជាតិស្តង់ដាកម្ពុជា ហើយសហគ្រាសខ្នាតតូច និង មធ្យមពី២០ទៅ៣០ភាគរយប៉ុណ្ណោះ
បានមកចុះបញ្ជីរនៅវិទ្យាស្ថានជាតិស្តង់ដាកម្ពុជា។លោកស្រីបណ្ឌិត សៀង ហ៊ុយ អនុប្រធានវិទ្យា
ស្ថានវិទ្យាសាស្រ្ត និងបច្ចេកវិទ្យានៃរាជបណ្ឌិតសភាកម្ពុជា ដែលបានដឹកនាំ ការស្រាវជ្រាវលើចំណី
អាហារផលិតក្នុងស្រុក និងផលិតផលនាំចូលពីបរទេសកាលពីឆ្នាំ២០១០បានថ្លែងថាផលិតផលដែល
មានដាក់សារធាតុគីមីហាមឃាត់ ដែលយើងបានរកឃើញជាផលិតផលក្នុងស្រុកច្រើនជាងផលិត
ផលនាំចូលហើយផលិតផល ដែលដាក់សារធាតុគីមីច្រើនមានដូចជាបន្លែស្រស់ គ្រឿងសមុទ្រ
ប្រហុកត្រីងៀតជាដើម។លោកស្រីបន្តថា “អ្នកដាក់សារធាតុហាមឃាត់ទាំងនោះ មិនមែនមិនដឹងថា
សារធាតុគីមីទាំងនោះបង្កផលប៉ះពាល់ដល់ សុខភាពនោះទេតែពួកគេនៅតែប្រើប្រាស់ ដើម្បីរក្សា
ផលិតផលរបស់ខ្លូនឲ្យបានយូរ និងដើម្បីឆ្លើយតបទាន់តម្រូវការទីផ្សារ ”។ លោកស្រីបន្តថា
“ការអនុវត្តន៍ច្បាប់មិនបានត្រឹមត្រូវ ការអប់រំនៅមានកម្រិត និងអំពើពុករលូយបានធ្វើឲ្យមាន បញ្ហាទាំង
អស់នេះ ”។
from : www.HealthCambodia.com
ការយល់ដឹងរបស់ប្រជាពលរដ្ឋកាន់តែប្រសើរទ្បើង។
លោកគីម មាសសុខសីហា អគ្គនាយករងនៃអគ្គនាយកដ្ឋានកាំកុងត្រូល ក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម បាន
ថ្លែងឲ្យដឹងនៅ ព្រឹកថ្ងៃទី៦ មិថុនា នេះថា តាម
ការចុះស្រាវជ្រាវ នៅលើទីផ្សារ យើងនៅតែសង្កេត
ឃើញថា ការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីនៅតែបន្តមាន
ទៅលើចំណីអាហារស្រស់ ដូចជាពពួកគ្រឿងសមុទ្រ
ប្រហិត ស្កត្នោត និងផលិតផលចំណីអាហារស្រស់
ដទៃទៀត។ លោកបន្តថា ទោះជាយ៉ាងណាអត្រា
ប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី លើផលិតផលចំណីអាហារមានការថយចុះបើធៀបនឹងកាលពី៥ឆ្នាំមុន។
លោកបន្តថា ពួកជនខិលខូច នៅតែបន្តប្រើប្រាស់ដូចជាកាលពីពេលថ្មីៗនេះក្រុមសមត្ថកិច្ចជំនាញ
បានរកឃើញមានការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមីហាមឃាត់ ទៅលើគ្រឿងសមុទ្រ ដែលដាក់លក់នៅ
តាមបណ្តោយផ្លូវ
លេខ២៧១ ម្តុំត្រទ្បោកបែក ក្រុងភ្នំពេញ។ លោកបន្តថា ជាវិធានការណ៍គឺប្រសិនជាសមត្ថកិច្ចរក
ឃើញចំណីអាហារណាមានដាក់សារធាតុហាមឃាត់ ដែលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព គឺយើងនឹងដកហូត
និងកសាងសំណុំរឿងទៅតុលាការជាក់ស្តែងកាលពីឆ្នាំមុនយើង បានកសាងបញ្ចូន អ្នកប្រើប្រាស់
សារធាតុហាមឃាត់
ចំនួន៣០ ទៅ៤០ករណីទៅតុលាការ។លោក ចាន់ បូរិន អគ្គនាយកវិទ្យាស្ថានស្តង់ដាជាតិកម្ពុជា
បានថ្លែងឲ្យដឹងកាលពីសប្តាហ៍មុនថា ផលិតផលដែលផលិតដោយសហគ្រាសខ្នាតតូច និងមធ្យម
នៅកម្ពុជា ដែលដាក់លក់ និងចរាចរលើទីផ្សារប្រមាណ
២០ភាគរយប៉ុណ្ណោះ មានបិទស្លាក សម្គាល់ផលិតផលមានគុណភាព និងសុវត្ថិភាពប្រើប្រាស់
របស់វិទ្យាស្ថានជាតិស្តង់ដាកម្ពុជា ហើយសហគ្រាសខ្នាតតូច និង មធ្យមពី២០ទៅ៣០ភាគរយប៉ុណ្ណោះ
បានមកចុះបញ្ជីរនៅវិទ្យាស្ថានជាតិស្តង់ដាកម្ពុជា។លោកស្រីបណ្ឌិត សៀង ហ៊ុយ អនុប្រធានវិទ្យា
ស្ថានវិទ្យាសាស្រ្ត និងបច្ចេកវិទ្យានៃរាជបណ្ឌិតសភាកម្ពុជា ដែលបានដឹកនាំ ការស្រាវជ្រាវលើចំណី
អាហារផលិតក្នុងស្រុក និងផលិតផលនាំចូលពីបរទេសកាលពីឆ្នាំ២០១០បានថ្លែងថាផលិតផលដែល
មានដាក់សារធាតុគីមីហាមឃាត់ ដែលយើងបានរកឃើញជាផលិតផលក្នុងស្រុកច្រើនជាងផលិត
ផលនាំចូលហើយផលិតផល ដែលដាក់សារធាតុគីមីច្រើនមានដូចជាបន្លែស្រស់ គ្រឿងសមុទ្រ
ប្រហុកត្រីងៀតជាដើម។លោកស្រីបន្តថា “អ្នកដាក់សារធាតុហាមឃាត់ទាំងនោះ មិនមែនមិនដឹងថា
សារធាតុគីមីទាំងនោះបង្កផលប៉ះពាល់ដល់ សុខភាពនោះទេតែពួកគេនៅតែប្រើប្រាស់ ដើម្បីរក្សា
ផលិតផលរបស់ខ្លូនឲ្យបានយូរ និងដើម្បីឆ្លើយតបទាន់តម្រូវការទីផ្សារ ”។ លោកស្រីបន្តថា
“ការអនុវត្តន៍ច្បាប់មិនបានត្រឹមត្រូវ ការអប់រំនៅមានកម្រិត និងអំពើពុករលូយបានធ្វើឲ្យមាន បញ្ហាទាំង
អស់នេះ ”។
ធ្លាប់តែបរិភោគ ម្ទេសប្លោក ចុះមាន ដឹងថា វាមាន ប្រយោជន៍អ្វីខ្លះ ដល់សុខភាព របស់អ្នកទេ?

ម្ទេសប្លោក ជាបន្លែមួយប្រភេទ ដែលមនុស្សភាគច្រើន និយមទទួលទានវា បែបឆាជាមួយនឹងសាច់ ជាដើម។ ក្នុងនោះដែរ ម្ទេសប្លោក ក៏បានផ្តល់ ប្រយោជន៍ដល់សុខភាព យ៉ាងសន្ធឹកសន្ធាប់ ដែល អ្នកមិននឹកស្មានដល់៖
១) ម្ទេសប្លោក មានជាតិកាឡូរីទាបបំផុត ជាងបន្លែដទៃទៀត ហើយវាថែមទាំងបានផ្តល់ ឲ្យអ្នក នូវវីតាមីន A និងវីតាមីន C ទៀតផង។
២) វីតាមីនC ដែលមានក្នុងម្ទេសប្លោក បានជួយជម្រុញ ដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នក ឲ្យខ្លាំងក្លា និងជួយឲ្យ ស្បែកវ័យក្មេង លូតលាស់ល្អ ផងដែរ។
៣) ម្ទេសប្លោក បានផ្ទុកនូវសារធាតុគីមីរុក្ខជាតិ និងសារធាតុ carotenoids បេតាការ៉ូទីន ដែលជួយ ប្រឆាំងនឹងការ រលាករោលផ្សេងៗ។
៤) សារធាតុ Capsaicin ដែលមានក្នុង ម្ទេសប្លោក មានអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើន ដែលតាមការសិក្សា បានបង្ហាញឲ្យដឹងថា ជួយកាត់បន្ថយ នូវសារជាតិកូលេស្តេរ៉លអាក្រក់ ទប់ទល់នឹងជម្ងឺទឹកនោមផ្អែម និងជួយឲ្យ ធូរស្រាល ពីការឈឺចុកចាប់ និងការរលាកជាដើម។
៥) ប្រសិនបើអ្នកចម្អិន ម្ទេសប្លោកក្នុងរយៈខ្លី ជាមួយនឹងកម្តៅទាប វានឹងនៅរក្សាភាពផ្អែមរបស់វា ដែលស្ទើរតែដូចនឹងរសជាតិផ្លែឈើ ហើយអ្នកក៏ ទទួលបាន នូវសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏ខ្លាំងក្លា ពីវាផងដែរ។
៦) ជាតិស្ពាន់ធ័រ ដែលមានក្នុងម្ទេសប្លោក បានដើរតួនាទី យ៉ាងសំខាន់ ក្នុងការ ការពារប្រភេទ ជម្ងឺ មហារីកផ្សេងៗ។
៧) ម្ទេសប្លោក បានផ្ទុកនូវ វីតាមីនE ជួយរក្សាស្បែក របស់អ្នកឲ្យល្អ និងជួយឲ្យសក់ភ្លឺ រលោង ស្អាតផងដែរ។
៨) ម្ទេសប្លោក មានវីតាមីន B6 ដែលវាពិតជាចាំបាច់ សម្រាប់ប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ របស់អ្នក និងជួយឲ្យ កោសិកា រីកលូតលាស់ឡើងវិញ។
៩) សារជាតិអង់ស៊ីម ដែលមានក្នុងម្ទេសប្លោក បានជួយការពារភ្នែក ពីជម្ងឺដុះកន្ទុយថ្លែនក្នុងភ្នែក ។
ទាំងនេះ ជាអត្ថប្រយោជន៍របស់ម្ទេសប្លោក ចំពោះសុខភាពរបស់អ្នក៕
form : http://www.khmerload.com/
អង្ករដំណើបខ្មៅជាកំពូលអាហារប្រឆាំងមហារីកថ្មី
“អង្ករដំណើបខ្មៅ ទទួលបានការនិយមចូលចិត្តយ៉ាងខ្លាំងនៅទ្វីបអាស៊ីហើយឥឡូវនេះវានឹងជាកំពូលអាហារជួរមុខនៅទ្វីបអឺរ៉ុប” ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រអាមេរិកឱ្យដឹង ។
ធញ្ញជាតិនេះមានបរិមាណស្ករទាប ប៉ុន្តែសម្បូរទៅដោយសារជាតិសរសៃដ៏មានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាព និងមានសារជាតិរំញោចដែលអាចជួយប្រឆាំងតបនឹងជម្ងឺបេះដូង និងមហារីកនេះ បើតាមពួកជំនាញការបញ្ជាក់ឱ្យដឹង ។
ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅមហាវិទ្យាល័យរដ្ឋល្វីស្យាណា បានវិភាគគំរូអង្កាមរបស់ដំណើបខ្មៅដាំនៅភាគខាងត្បូងប្រទេសអាមេរិក ។ ពួកគេរកឃើញការកើនឡើងរបស់សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្ម anthocyanin ។ សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្មនេះគឺជាមូលហេតុបង្កើតពណ៌ត្នោតខ្មៅរបស់បន្លែផ្លែឈើច្រើនប្រភេទ ។ វាក៏បង្កើតពណ៌ក្រមៅឱ្យអង្ករដំណើបខ្មៅ ។
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្មបង្កើតពណ៌ក្រមៅនេះនឹង “បោស” សម្អាតពពួកម៉ូលេគុលដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ និងជួយការពារសរសៃឈាម ព្រមទាំងទប់ស្កាត់របួស AND ដែលអាចនាំដល់ជម្ងឺមហារីក ។
មុននេះរាប់សតវត្សរ៍ អង្ករដំណើបខ្មៅត្រូវបានចាត់ទុកជាអាហារខ្ពង់ខ្ពស់ដែលមានតែស្ដេចប៉ុណ្ណោះទើបបានបរិភោគ ។ បច្ចុប្បន្ននេះអង្ករដំណើបខ្មៅជាប្រភពអាហារសំខាន់ក្នុងពិធីស្រស់ស្រូបរបស់ប្រជាជនទ្វីបអាស៊ីក្នុងម្ហូបមី Sushi និងបង្អែមលាងមាត់ ។
អង្ករដំណើបខ្មៅសម្បូរវីតាមីនជាងអង្ករស ព្រោះវាមានបរិមាណវីតាមីន E និងពពួកសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីដរេដុកម្មខ្ពស់ជាង ។
ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រក៏ទូន្មានគួរប្រើប្រាស់អង្ករដំណើបខ្មៅធ្វើជាសារជាតិបង្កើតពណ៌អាហារ ដោយវាមានលក្ខណៈធម្មជាតិផង និងល្អចំពោះសុខភាពផង ។ តាមការស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានឱ្យឃើញថា សារជាតិបង្កើតពណ៌មួយចំនួនរួមចំណែកបង្កជាជម្ងឺមហារីក និងបញ្ហាពាក់ព័ន្ធដល់ទង្វើរបស់កុមារ ៕
from : isetha.wordpress.com
និយាយទូរសព្ទលើសពី ៣០ នាទីស្មើកម្លាំងដុតម៉ាក្រូវ៉េវអាចឈាន
ទៅកើតជំងឺមហារីកខួរក្បាល
ក្នុងពេលពិភពលោកកំពុងវិវឌ្ឍទៅរកសម័យកាលកាន់តែទំនើប ដោយមានការច្នៃប្រឌិតឧបករណ៍បច្ចេកវិទ្យានានាបម្រើដល់ការរស់នៅ បញ្ហាប្រឈមជាមួយផលប៉ះពាល់ជាច្រើនដែលកើតមានពីការប្រើប្រាស់គ្រឿងបច្ចេកវិទ្យាទាំងនោះ កំពុងតែនាំក្តីព្រួយបារម្ភក្នុងពេលដែលពលរដ្ឋភាគច្រើនមិនបានចាប់អារម្មណ៍។

លោក Ben Poh អ្នកជំនាញដែលបានបញ្ចប់ការសិក្សាផ្នែកវិទ្យាសាស្ត្រវេជ្ជសាស្ត្រថាមពលនិងជីវសាស្ត្រនៅប្រទេសអូស្ត្រាលីនិងអាមេរិកបានលើកឡើងនៅក្នុងឱកាសចូលរួមបង្ហាញផលិតផល Alpha Spine នៅប្រទេសកម្ពុជាថា ពិភពលោកទាំងមូលកំពុងរស់នៅក្នុងសម័យទំនើប ដែលអ្វីៗពឹងអាស្រ័យលើបច្ចេកវិទ្យាទាំងអស់ទាំងការទំនាក់ទំនង ការកម្សាន្តក៏ដូចជាការរស់នៅប្រចាំថ្ងៃ។
លោកបញ្ជាក់ថា ជាការពិតគ្រប់គ្នាបច្ចុប្បន្នមិនអាចរស់នៅដោយគ្មានទូរសព្ទ កុំព្យូទ័រ ទូរទស្សន៍ ក៏ដូចជាគ្រឿងអេឡិចត្រូនិកចាំបាច់មួយចំនួនទៀត ប៉ុន្តែពួកគេក៏ត្រូវដឹងពីហានិភ័យបណ្ដាលមកពីគ្រឿងបច្ចេកវិទ្យាទាំងនោះ ដែលអ្នកប្រើប្រាស់ត្រូវតែមានការប្រុងប្រយ័ត្ននិងស្វែងយល់ដឹងឲ្យបានត្រឹមត្រូវ។
លោកបានលើកឧទាហរណ៍ដូចជាការប្រើប្រាស់ទូរសព្ទដោយលោកបញ្ជាក់ថា តាមការធ្វើពិសោធន៍ការនិយាយទូរសព្ទលើសពី ៣០ នាទី អាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់កោសិកាខួរក្បាល ដែលអាចឈានវិវឌ្ឍន៍ដល់ការការជំងឺមហារីកខួរក្បាលនាំគ្រោះថ្នាក់ដល់អាយុជីវិត។
លោកថា ជាតិវិទ្យុសកម្មភាពដែលភាយចេញពីទូរសព្ទស្មើកម្លាំងម៉ាក្រូវវ៉េវ ដែលកំពុងចម្អិនខួរក្បាលនៅពេលអ្នកប្រើប្រាស់និយាយទូរសព្ទដាក់ជាប់ត្រចៀកយូរលើសពី ៣០ នាទី ដែលបណ្តាលឲ្យកោសិកាឈាមស្អិតចូលគ្នាដូចកោសិកាមហារីក។
លោកបន្តទៀតថា នៅពេលគេង អ្នកប្រើប្រាស់មួយចំនួនបានដាក់ទូរសព្ទជាប់ក្បាលដំណេក ដែលនេះពិតជាបង្កហានិភ័យខ្ពស់ពីជាតិវិទ្យុសកម្មដែលបានសាយភាយ បណ្ដាលឲ្យកើតជំងឺតប់ប្រមល់ ការដេកមិនលក់ ការចុះខ្សោយថាមពលដែលនាំឲ្យប៉ះពាល់សុខភាពយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ។
ក្នុងឱកាសនោះ ក្រុមហ៊ុន JM Ocean Avenue បានបង្ហាញផលិតផល Alpha Spine ដែលជាផលិតផលវិទ្យាសាស្ត្រ សម្រាប់ស្តារថាមពលសុខភាពតាមបែបធម្មជាតិ និងកាត់បន្ថយផលប៉ះពាល់ពីវិទ្យុសកម្មនៅលើឧបករណ៍បច្ចេកវិទ្យានានា។
ផលិតផលនេះ ត្រូវបានក្រុមហ៊ុនអះអាងថាមានការតេស្តពិសោធន៍ពីគុណភាពប្រើប្រាស់ពីអ្នកជំនាញៗនិងមានការប្រើប្រាស់យ៉ាងទូលំទូលាយនៅជុំវិញពិភពលោក៕
from : http://news.sabay.com.kh/
ប្រភេទអាហារដែលមានផ្ទុកទៅដោយសារជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់
អ្នកគួរធ្វើការទទួលទានសារជាតិប្រូតេអ៊ីនឲ្យបានយ៉ាងហោចណាស់ ៥០ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។
ដើម្បីទទួលបាននូវ អត្ថប្រយោជន៍ពេញលេញរបស់វា។ ប្រភេទអាហារដែលសំបូរទៅដោយ
សារជាតិប្រូតេអ៊ីន គឺមានមកពីសត្វមានដូចជា ទឹកដោះគោ ស៊ុត និង សាច់។
ដើម្បីទទួលបាននូវ អត្ថប្រយោជន៍ពេញលេញរបស់វា។ ប្រភេទអាហារដែលសំបូរទៅដោយ
សារជាតិប្រូតេអ៊ីន គឺមានមកពីសត្វមានដូចជា ទឹកដោះគោ ស៊ុត និង សាច់។
ប្រភេទអាហារដែលមានផ្ទុកសារជាតិប្រូតេអ៊ីនក្នុងបរិមាណខ្ពស់ គឺមានសារៈប្រយោជន៍
ក្នុងការរក្សាខ្លួនអ្នកឲ្យមានថាមពល និងធ្វើឲ្យមុខ
ងាររបស់រាងកាយអ្នកមានដំណើរការបានល្អ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើអ្នកធ្វើការ
ជ្រើសរើសបរិភោគតែបន្លែ និង ផ្លែឈើ
នោះអ្នកអាចបរិភោគ នូវ សណ្តែកខៀវមួយពែងកន្លះ
ដែលវាអាចនឹងមានជាតិប្រូតេអ៊ីនស្មើនឹងបន្ទះសាច់ចៀន
១០០ក្រាម។
ប្រភេទអាហារដែលមានផ្ទុក ជាតិប្រូតេអ៊ីន គឺអាចជួយ
ធ្វើឲ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ថាឆ្អែតបន្ទាប់ពីទទួលទានអាហារ
រួច មានថាមពលពេញមួយថ្ងៃ ហើយវាក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ផងដែរទៅដល់សាច់ដុំ ការរីកធំធាត់ និង
សុខមាលភាពទាំងស្រុងរបស់រាងកាយ។
ធ្វើឲ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ថាឆ្អែតបន្ទាប់ពីទទួលទានអាហារ
រួច មានថាមពលពេញមួយថ្ងៃ ហើយវាក៏ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ផងដែរទៅដល់សាច់ដុំ ការរីកធំធាត់ និង
សុខមាលភាពទាំងស្រុងរបស់រាងកាយ។
ប្រភេទអាហារដែលសំបូរ ទៅដោយសារជាតិប្រូតេអ៊ីន សណ្តែកខៀវ ស៊ុត ផលិតផលដែល
ធ្វើពីជាតិទឹកដោះគោ អាហារសមុទ្រ សាច់បសុបក្សី សណ្តែកសៀង សាច់គោ។ប្រសិនបើអ្នក
បានបរិភោគនូវអាហារ ដែលមានផ្ទុកនូវសារជាតិប្រូតេអ៊ីនបន្តិច នោះអ្នកនឹងមានអារម្មណ៍ថា
មិនសូវឃ្លាននៅក្នុងពេលថ្ងៃ និង មិនសូវមានចំណង់ញុំាច្រើនជ្រុល ឬ ចង់ទទួល ទានអាហារសម្រន់ច្រើននោះទេ៕
ធ្វើពីជាតិទឹកដោះគោ អាហារសមុទ្រ សាច់បសុបក្សី សណ្តែកសៀង សាច់គោ។ប្រសិនបើអ្នក
បានបរិភោគនូវអាហារ ដែលមានផ្ទុកនូវសារជាតិប្រូតេអ៊ីនបន្តិច នោះអ្នកនឹងមានអារម្មណ៍ថា
មិនសូវឃ្លាននៅក្នុងពេលថ្ងៃ និង មិនសូវមានចំណង់ញុំាច្រើនជ្រុល ឬ ចង់ទទួល ទានអាហារសម្រន់ច្រើននោះទេ៕
from : http://www.healthcambodia.org/
ទឹកក្រូចឆ្មារជាឱសថជួយទប់ទល់នឹងជំងឺក្អក
ទឹកក្រូចឆ្មារជាប្រភេទភេសជ្ជៈ សាមញ្ញ ដែលងាយស្រួលធ្វើដែលមានការចំណាយទាប ហើយក៏ត្រូវបានគេពេញ
និយមគួរសម វាមានគុណប្រយោជន៍ក្នុងការ បំបាត់ការ
ស្រេកទឹកបាន។ មិនតែប៉ុណ្ណោះភេសជ្ជៈនេះក៏មាន
ប្រសិទ្ធភាពក្នុងការកែអាការក្អកដែល បណ្តាលពីជំងឺ
ផ្តាសាយ តឹងច្រមុះ ហៀរសំបោរនិងស្អក-ក បានដែរ ។
ទឹកក្រូចឆ្មារទាំងសំបកលឿងនិងសំបកខៀវសុទ្ធតែសម្បូរ
ទៅដោយវីតាមីន C និង B1 ព្រមទាំងមានសារធាតុរ៉ែជា
ច្រើនទៀតដែលអាចចាត់ទុកជាឱសថរុក្ខជាតិ បំបាត់អាការ
ក្អកយ៉ាងពូកែមួយបាន។
ទៅដោយវីតាមីន C និង B1 ព្រមទាំងមានសារធាតុរ៉ែជា
ច្រើនទៀតដែលអាចចាត់ទុកជាឱសថរុក្ខជាតិ បំបាត់អាការ
ក្អកយ៉ាងពូកែមួយបាន។
ជាងនេះទៀត វាក៏មានផ្ទុកសារធាតុ ស៊ីណេព្រីន ដែលមានគុណតម្លៃក្នុងការបន្ថយអាការតឹងច្រមុះ
បានទៀតផង។ សម្រាប់ការទទួលទានទឹកក្រូចឆ្មារកែអាការក្អក ស្អក-ក មិនគួរក្លាស្សេវាឲ្យ
ត្រជាក់ទេ គួរយកទឹកក្រូចឆ្មារក្តៅឧណ្ហៗ ឬជាទឹកក្រូចឆ្មារសីតុណ្ហភាពធម្មតាទើបមានប្រសិទ្ធភាព។
ព្រោះក្នុងករណីនេះវាមិនអាចសម្រាលអាការក្អកបានទេ អ្នកមិនគួរបន្តទទួលទានវាទៀតឡើយ
ហើយគួរទៅជួបពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យម្តង៕
បានទៀតផង។ សម្រាប់ការទទួលទានទឹកក្រូចឆ្មារកែអាការក្អក ស្អក-ក មិនគួរក្លាស្សេវាឲ្យ
ត្រជាក់ទេ គួរយកទឹកក្រូចឆ្មារក្តៅឧណ្ហៗ ឬជាទឹកក្រូចឆ្មារសីតុណ្ហភាពធម្មតាទើបមានប្រសិទ្ធភាព។
ព្រោះក្នុងករណីនេះវាមិនអាចសម្រាលអាការក្អកបានទេ អ្នកមិនគួរបន្តទទួលទានវាទៀតឡើយ
ហើយគួរទៅជួបពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យម្តង៕
from : http://www.healthcambodia.org/
មូលហេតុដែលបណ្តាលឲ្យមានដង្កូវពណ៌សតូចៗចេញតាមទ្វារលាមកកុមារ
តាមការឲ្យដឹងពីលោកវេជ្ជបណ្ឌិត ជំពូកដង្កូវសតូចៗទាំងនេះ ខ្មែរយើងហៅថា អៀន វាមានប្រវែងពី៣
ទៅ១០សង់ទីម៉ែត្រ ចាក់សម្បុករស់នៅក្នុងពោះវៀនធំ។ ដង្កូវតូចៗពណ៌សទាំងនេះ មាននៅម្ដុំរន្ធទ្វារលាមក
និងនៅក្នុងលាមក។
ទៅ១០សង់ទីម៉ែត្រ ចាក់សម្បុករស់នៅក្នុងពោះវៀនធំ។ ដង្កូវតូចៗពណ៌សទាំងនេះ មាននៅម្ដុំរន្ធទ្វារលាមក
និងនៅក្នុងលាមក។

ព្រោះថាអៀនញីបានចុះពីពោះវៀនធំ មកពងនៅក្បែរទ្វារលាមក បណ្ដាលឱ្យកុមារមានអារម្មណ៍រមាស់
រន្ធទ្វារលាមក សម្រាប់កុមារី អាចឆ្លងទៅរមាស់ដល់ទ្វារមាសទៀតផង។ រមាស់ច្រើនតែកើតឡើង
នៅពេលក្បាលព្រលប់។ លើសពីនេះមានរោគសញ្ញាផ្សេងទៀត ដូចជាឈឺពោះ ទល់លាមក រាគជាដើម។
រន្ធទ្វារលាមក សម្រាប់កុមារី អាចឆ្លងទៅរមាស់ដល់ទ្វារមាសទៀតផង។ រមាស់ច្រើនតែកើតឡើង
នៅពេលក្បាលព្រលប់។ លើសពីនេះមានរោគសញ្ញាផ្សេងទៀត ដូចជាឈឺពោះ ទល់លាមក រាគជាដើម។
ដើម្បីបង្ការការពារកុំឱ្យឆ្លងអៀន ត្រូវមានអនាម័យ គឺលាងដៃឱ្យស្អាតក្រោយពេលបន្ទោរបង់លាមករួច
ឬមុនទទួលទានអាហារ និងកាត់ក្រចកដៃក្រចកជើងឱ្យខ្លី។ សូមនាំកូនទៅជួបជាមួយគ្រូពេទ្យ
ដើម្បីទទួលការព្យាបាលដោយលេបថ្នាំសម្លាប់អៀន៕
ឬមុនទទួលទានអាហារ និងកាត់ក្រចកដៃក្រចកជើងឱ្យខ្លី។ សូមនាំកូនទៅជួបជាមួយគ្រូពេទ្យ
ដើម្បីទទួលការព្យាបាលដោយលេបថ្នាំសម្លាប់អៀន៕
from : http://www.healthcambodia.org/
ក្រូចត្លុងមានសារៈប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព
អ្នកចូលចិត្តបរិភោគក្រូចត្លុង ដោយសារវាល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារផង និងជួយបញ្ចុះទម្ងន់
ដូច្នេះក្រូចត្លុងអាចព្យាបាលជំងឺគ្រុនក្តៅ និងជំងឺផ្តាសាយ ទឹកក្រូចត្លុង ជួយអ្នកជំងឺឱ្យមានសុខភាព
ល្អឡើងវិញក្រោយជំងឺគ្រុនក្តៅ បន្ថយអារម្មណ៍ក្តៅរោលរាលដោយសារសីតុណ្ហភាពសរីរាង្គឡើងខ្ពស់
និងជាឱសថមានតម្លៃចំពោះជំងឺគ្រុនផ្តាសាយ ។ក្រូចត្លុងមានប្រយោជន៍បំផុតក្នុងការដោះស្រាយបញ្ហា
ហើមពោះ ពិបាករំលាយអាហារវាធ្វើឱ្យថយចុះកម្តៅ និងរំញោចសកម្មភាពរបស់ក្រពះ
កែប្រែឱ្យប្រសើរចរន្តហូររបស់រំអឹលរំលាយអាហារ ជួយសរីរាង្គរំលាយអាហារល្អជាង ។
ដូច្នេះក្រូចត្លុងអាចព្យាបាលជំងឺគ្រុនក្តៅ និងជំងឺផ្តាសាយ ទឹកក្រូចត្លុង ជួយអ្នកជំងឺឱ្យមានសុខភាព
ល្អឡើងវិញក្រោយជំងឺគ្រុនក្តៅ បន្ថយអារម្មណ៍ក្តៅរោលរាលដោយសារសីតុណ្ហភាពសរីរាង្គឡើងខ្ពស់
និងជាឱសថមានតម្លៃចំពោះជំងឺគ្រុនផ្តាសាយ ។ក្រូចត្លុងមានប្រយោជន៍បំផុតក្នុងការដោះស្រាយបញ្ហា
ហើមពោះ ពិបាករំលាយអាហារវាធ្វើឱ្យថយចុះកម្តៅ និងរំញោចសកម្មភាពរបស់ក្រពះ
កែប្រែឱ្យប្រសើរចរន្តហូររបស់រំអឹលរំលាយអាហារ ជួយសរីរាង្គរំលាយអាហារល្អជាង ។
សម្រាប់អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែម គួរបរិភោគក្រូចត្លុងមួយផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃ វាអាចរារាំងបរិមាណ
ម្សៅបញ្ចូលទៅក្នុងសរីរាង្គ ហេតុនេះជួយបន្ថយក្តីបារម្ភអំពីជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ផឹកទឹកក្រូច
ត្លុងស្រស់មួយកែវនៅពេលព្រឹកល្អបំផុតដើម្បីគ្រប់គ្រងអាការៈទល់លាមក ។
ម្សៅបញ្ចូលទៅក្នុងសរីរាង្គ ហេតុនេះជួយបន្ថយក្តីបារម្ភអំពីជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ផឹកទឹកក្រូច
ត្លុងស្រស់មួយកែវនៅពេលព្រឹកល្អបំផុតដើម្បីគ្រប់គ្រងអាការៈទល់លាមក ។

ការផឹកទឹកក្រូចត្លុង៥៣០មិល្លីលីត្រក្នុងមួយថ្ងៃ នឹងធ្វើឱ្យសកម្មភាពរបស់ CYPIA2
ដែលជាអង់ហ្ស៊ីមមួយរំញោចសកម្មភាពរបស់សារជាតិគីមី បង្កជំងឺមហារីកក្នុងផ្សែង
បារីថយចុះគួរឱ្យកត់សម្គាល់ ។ ក្រៅពីនេះ ក្រូចត្លុង សម្បូរសារជាតិ flavonoid មាន
ឥទ្ធិពលដូចជា សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ធម្មជាតិ១ ការពារនិងទប់ស្កាត់សកម្ម
ភាពរបស់ពពួកសារជាតិបង្កមហារីក៕ from : http://www.healthcambodia.org/
ដែលជាអង់ហ្ស៊ីមមួយរំញោចសកម្មភាពរបស់សារជាតិគីមី បង្កជំងឺមហារីកក្នុងផ្សែង
បារីថយចុះគួរឱ្យកត់សម្គាល់ ។ ក្រៅពីនេះ ក្រូចត្លុង សម្បូរសារជាតិ flavonoid មាន
ឥទ្ធិពលដូចជា សារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ធម្មជាតិ១ ការពារនិងទប់ស្កាត់សកម្ម
ភាពរបស់ពពួកសារជាតិបង្កមហារីក៕ from : http://www.healthcambodia.org/
តើអ្វីទៅជា “រូបមន្ត” នៃភាពជោគជ័យ?
មនុស្សគ្រប់រូប សុទ្ធតែរំពឹងចង់ក្លាយជាអ្នកមាន ចង់មានលុយយ៉ាងច្រើន
សន្ធឹកសន្ធាប់ ដូចនេះ គួរធ្វើដូចម្តេច ទើបអាចជោគជ័យក្នុងមុខរបរ
ហើយអាចរកលុយបានច្រើននោះ?
សន្ធឹកសន្ធាប់ ដូចនេះ គួរធ្វើដូចម្តេច ទើបអាចជោគជ័យក្នុងមុខរបរ
ហើយអាចរកលុយបានច្រើននោះ?
1. នៅពេលដែលអ្នកមានគំនិតចង់រកស៊ី អ្នកត្រូវតែចាប់ផ្តើមរៀបចំគម្រោងភ្លាម។
2. អ្នកត្រូវតែកំណត់គម្រោងការ ឱ្យបានច្បាស់លាស់។
3. អ្នកត្រូវប្រើខួរក្បាល ឱ្យបានញឹកញាប់ មិនត្រូវទុកឱ្យទំនេរទេ។
4. ត្រូវតែមានជំនឿចិត្តលើខ្លួនឯង មិនត្រូវខ្លាច ឬអៀន នៅពេលដែលធ្វើអ្វីមួយឡើយ។
5. ការរកស៊ីត្រូវតែមានគំនិតច្នៃប្រឌិត ទើបការរកស៊ីដំណើរការបានល្អ។
6. អ្នកត្រូវតែឧស្សាហ៍ស្តាប់ដំបូន្មានរបស់អ្នកដទៃ ដែលមានបទពិសោធន៍ក្នុងការរកស៊ីឱ្យច្រើន នោះអ្នកនឹងខិតជិតដំណាក់កាល នៃការជោគជ័យហើយ៕
2. អ្នកត្រូវតែកំណត់គម្រោងការ ឱ្យបានច្បាស់លាស់។
3. អ្នកត្រូវប្រើខួរក្បាល ឱ្យបានញឹកញាប់ មិនត្រូវទុកឱ្យទំនេរទេ។
4. ត្រូវតែមានជំនឿចិត្តលើខ្លួនឯង មិនត្រូវខ្លាច ឬអៀន នៅពេលដែលធ្វើអ្វីមួយឡើយ។
5. ការរកស៊ីត្រូវតែមានគំនិតច្នៃប្រឌិត ទើបការរកស៊ីដំណើរការបានល្អ។
6. អ្នកត្រូវតែឧស្សាហ៍ស្តាប់ដំបូន្មានរបស់អ្នកដទៃ ដែលមានបទពិសោធន៍ក្នុងការរកស៊ីឱ្យច្រើន នោះអ្នកនឹងខិតជិតដំណាក់កាល នៃការជោគជ័យហើយ៕
from : http://www.health.com.kh/